Jesu li kontracepcijske tablete odgovorne za pad smrtnosti od raka jajnika?


Jesu li kontracepcijske tablete odgovorne za pad smrtnosti od raka jajnika?

U razdoblju od 2002. do 2012. godine, učestalost smrtnih slučajeva usljed raka jajnika se u mnogim dijelovima svijeta značano smanjila. Smatra se da bi primjena kontracepcijskih tableta mogla biti odgovorna za taj pozitivan učinak na smanjenje smrtnosti od raka jajnika.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) stopa smrtnosti od raka jajnika je u SAD-u pala za 16 posto, u Kanadi za 8 posto, a u Europskoj uniji (EU) za 10 posto. Zanimljivo je da je u nekim zemljama Europske unije pad stope smrtnosti od raka jajnika bio čak i izraženiji, pa se u Velikoj Britaniji stopa smrtnosti od raka jajnika smanjila za 22 posto, a u Danskoj i Švedskoj za 24 posto.

Učestalost smrtnih slučajeva usljed raka jajnika se u Australiji i Novom Zelandu smanjila za 12 posto. U Japanu se ona smanjila samo za 2 posto, što se tumači činjenicom da Japan ima nisku stopu uporabe kontracepcijskih tableta.

Osim uporabe kontracepcijskih tableta, ostali čimbenici koji bi mogli utjecati na smanjenje smrtnosti od raka jajnika su smanjena primjena hormonske nadomjesne terapije koja se koristi za ublažavanje simptoma menopauze te ranije dijagnosticiranje i uspješnije liječenje raka jajnika.

Izvor:
Annals of Oncology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.