Jesu li kronični simptomi koji se javljaju nakon cijepljenja protiv HPV-a dio ASIA sindroma?


Jesu li kronični simptomi koji se javljaju nakon cijepljenja protiv HPV-a dio ASIA sindroma?

Rad kojeg su znanstvenici iz Italije nedavno objavili u medicinskom časopisu Immunologic Research ukazuje na pojavu rijetkih kroničnih simptoma kod mladih žena koje su se cijepile protiv humanog papilomavirusa (HPV).

Prema mišljenju znanstvenika sa Sveučilišta u Modeni, kronični simptomi koji se javljaju nakon cijepljenja protiv HPV-a mogli bi biti dio sindroma znanog kao autoimuni upalni sindrom izazvan adjuvansima (ASIA sindrom). Naime, oni su u 18 djevojaka koje su u dobi od 11. do 12. godine cijepile protiv HPV-a uočili kronične simptome kao što su astenija (iscrpljenost i pospanost), glavobolja, kognitivna disfunkcija, mialgija, sinusna tahikardija i osip na koži. Spomenuti simptomi inače odgovaraju teškoj fibromialgiji i sindromu kronične boli.

Do pojave navedenih simptoma došlo je u periodu od nekoliko sati do 20 dana nakon cijepljenja. Inače, 9 žena je bilo cijepljeno Gardasilom, a drugih 9 s Cervarixom.

Također, treba reći da je u većine djevojaka opažena akutna faza koju su karakterizirali groznica, osip, bol u mišićima, glavobolja i senzorni poremećaj.

Inače, ASIA sindrom se češće javlja u nositelja HLA-DRB1 gena, a povezan je s cjepivima koja kao pomoćno sredstvo imaju aluminij.

Izvor:
Immunologic Research

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.