Kava štiti mozak, metabolizam i imunitet na molekularnoj razini


Kava štiti mozak, metabolizam i imunitet na molekularnoj razini

Novi znanstveni pregled otkriva molekularne mreže koje leže u osnovi najmoćnijih spojeva kave, pokazujući kako ovo svakodnevno piće može smanjiti rizik od bolesti putem svojih koordiniranih antioksidativnih, protuupalnih i neuroprotektivnih učinaka.

Epidemiološke studije dosljedno su pokazale da redovita konzumacija kave značajno smanjuje rizik od pojave raznih kroničnih bolesti, uključujući dijabetes tipa 2, Alzheimerovu bolest, kardiovaskularne poremećaje i nefropatije.

Farmakološka istraživanja dodatno podupiru ove rezultate, povezujući zaštitne učinke kave s njezinim složenim sastavom bioaktivnih spojeva. Zrna kave sadrže preko 1.000 takvih spojeva, a kofein, trigonelin, klorogene kiseline (CGA), kafestol, kahveol i melanoidini čine ključne funkcionalne komponente. Ove fitokemikalije djeluju putem višeciljnih, sinergističkih mehanizama koji reguliraju neurološke funkcije, metaboličku homeostazu i upalne putove.

Tako da, sve veći broj dokaza repozicionira kavu ne samo kao sredstvo za dostavu kofeina, već kao dinamičan, biosinergijski sustav s različitim fiziološkim prednostima.

Izvor:
Frontiers in Nutrition

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.