Kombinacija lijekova smanjuje rizik od recidiva ishemijskog moždanog udara


Kombinacija lijekova smanjuje rizik od recidiva ishemijskog moždanog udara

Osobe koje su preživjele moždani udar, te uzimaju kombinaciju antitrombotika cilostazola i acetilsalicilatne kiseline ili klopidogrela, imaju manji rizik od recidiva ishemijskog moždanog udara, od osoba koje su uzimale samo acetilsalicilatnu kiselinu ili klopidogrel, ukazuje nova studija.

Iako se pokazalo da acetilsalicilatna kiselina i klopidogrel smanjuju ranu ponovnu pojavu ishemijskog moždanog udara, čini se da je ta korist kratka, naime, ne treba zaboraviti da kod njihove dugotrajne primjene postoji i rizik od ozbiljnijeg krvarenja u mozgu.

Valja istaknuti, da cilostazol sprječava recidiv moždanog udara bez povećanja ozbiljnog krvarenja u usporedbi s acetilsalicilatnom kiselinom.

Inače, oko 85% moždanih udara su ishemijski koji mogu biti posljedica stvaranja ugruška u oštećenoj arteriji koja mozak opskrbljuje krvlju (tromboza) ili otkidanjem komadića ugruška koji je nastao na drugom mjestu (npr. bolesni srčani zalisci), a krvnom strujom doputuje i zaglavi se u moždanoj arteriji (embolija).

Izvor:
American Stroke Association's International Stroke Conference 2019

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.