Kombinacija lijekova uspješna u liječenju melanoma koji se proširio na mozak


Kombinacija lijekova uspješna u liječenju melanoma koji se proširio na mozak

Izgleda da je kombinacija dvaju imunoterapeutika može pomoći u liječenju melanoma koji se proširio na mozak, ukazuju rezultati nove studije. U istraživanju je sudjelovalo 94 pacijenta s uznapredovalim melanomom koji je metastazirao u mozak. Svi pacijenti bili su liječeni s dva imunoterapeutika, nivolumabom i ipilimumabom, koji pomažu imunološkom sustavu da pronađe i uništi stanice tumora.

Ukupno gledajući, nakon primjene spomenute terapije, u 57 posto pacijenata došlo je do nestanka ili smanjenja tumora u mozgu, a nakon jedne godine, više od 80 posto pacijenata je i dalje bilo živo. Bez primjene spomenute terapije, stopa preživljavanja nakon jedne godine bila bi oko 20 posto.

Smatra se da ovi rezultati predstavljaju korak naprijed u liječenju uznapredovalog melanoma, zloćudnog karcinoma kože.

Inače, u slučajevima kada se melanom proširi na udaljena mjesta u tijelu, prognoza je loša. Kada melanom metastazira u mozak, očekivano trajanje života iznosi oko 4 do 5 mjeseci.

Imunoterapeutici, nivolumab i ipilimumab, ubrajaju se u inhibitore imunoloških kontrolnih točaka, koji aktiviraju imunološki sustav za borbu protiv karcinoma.

Najčešće nuspojave koje su se javile tijekom primjene spomenute terapije bile su umor, proljev, mučnina i povišenje razine jetrenih enzima koje može ukazivati ​​na oštećenje jetre.

Valja spomenuti da je spomenuta terapija nivolumabom i ipilimumabom vrlo skupa, za prvu godinu liječenja, troškovi iznose 250.000 USD.

Izvor:
New England Journal of Medicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.