Kombinacija rifampicina i resveratrola pomaže u zaustavljanju demencije


Kombinacija rifampicina i resveratrola pomaže u zaustavljanju demencije

Smatra se da se demencija javlja kada se proteini znani kao beta-amiloid, tau-amiloid i alfa-sinuklein nakupljaju u mozgu i tvore oligomere. Pretodne studije provedene na miševima pokazale su da antibiotik rifampicin uklanja oligomere iz mozga i poboljšava kognitivne funkcije. Međutim, spomenuti lijek je povezan s nuspojavama kao što je oštećenje jetre.

Kako bi se suzbile negativne nuspojave lijeka rifampicina, znanstvenici su dodali resveratrol, prirodni antioksidans u biljkama koji ima hepatoprotektivni učinak.

Ovo istraživanje pokazalo je da fiksna kombinacija rifampicina i resveratrola intranazalno pet dana u tjednu tijekom ukupno četiri tjedna miševima modelima s demencijom značajno poboljšala kognitivnu funkciju, inhibirala nakupljanje oligomera i obnovila razinu sinaptofizina – presinaptičkih proteina koji olakšavaju sinapse.

Dodatno, razine jetrenih enzima u krvi, markera oštećenja jetre koje se normalno povećavaju s rifampicinom, ostale su normalne nakon primjene spomenute kombinacije. Nadalje, u hipokampusu su uočene povećane razine ekspresije moždanog neurotrofnog faktora (BDNF).

Smatra se da ovi rezultati pokazuju da je ova kombinacija s fiksnom dozom superiornija od samog rifampicina u pogledu sigurnosti i učinkovitosti.

Izvor:
Frontiers in Neuroscience

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.