Kombinirani oralni kontraceptivi povezani s povećanim rizikom od venske tromboembolije u pretilih žena


Kombinirani oralni kontraceptivi povezani s povećanim rizikom od venske tromboembolije u pretilih žena

Pretile žene koje koriste oralne kontraceptive koji sadrže estrogen i progestin imaju 24 puta veći rizik od venske tromboembolije (VTE) u usporedbi s nepretilim ženama koje ih ne koriste, pokazala je nova studija.

Inače, dobro je utvrđeno da su i pretilost i kontraceptivi koji sadrže estrogen, čimbenici rizika za vensku tromboemboliju. Unatoč tome, pretile žene nastavljaju uzimati spomenute kontraceptive.

Znanstveni dokazi pokazuju da pretilost i kombinirani oralni kontraceptivi imaju sinergistički učinak na rizik od VTE i to treba uzeti u obzir pri donošenju odluke o propisivanju kontraceptiva. Kontraceptivi koji sadrže samo progestin, uključujući pilule, intrauterine uloške ili implantate, sigurnija su alternativa kombiniranim pilulama kod žena koje imaju višak kilograma, ističu stručnjaci.

Smatra se, da su pretile žene koje uzimaju kontraceptive osjetljive na VTE i trebale bi poduzeti korake za ograničavanje drugih predisponirajućih čimbenika za kardiovaskularne bolesti, poput prestanka pušenja i povećanja razine tjelesne aktivnosti.

Izvor:
ESC Heart Failure

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.