Konzumacija pistacija može preoblikovati crijevni mikrobiom

Predijabetes pogađa trećinu ljudi u SAD-u i većina njih će razviti dijabetes tipa 2, no učinkovite strategije intervencije u prehrani ostaju ograničene. Pistacije su pokazale obećavajuće rezultate u poboljšanju markera kvalitete prehrane, no malo se zna o tome kako utječu na crijevni mikrobiom koji je ključni igrač u regulaciji glukoze i upale.
No, sada je nova studija utvrdila da je konzumacija pistacija noću tijekom 12 tjedana utjecala na crijevne bakterije kod odraslih s predijabetesom. Iako potencijalne terapijske implikacije rezultata ostaju nejasne, oni bi se mogli pokazati značajnima za ljude koji rade na poboljšanju svog metaboličkog zdravlja.
Rezultati sugeriraju da zamjena tradicionalnih grickalica prije spavanja na bazi ugljikohidrata pistacijama može preoblikovati crijevni mikrobiom. Specifične bakterijske skupine, uključujući Roseburia i članove porodice Lachnospiraceae - poznate kao dobre bakterije koje proizvode korisne masne kiseline kratkog lanca poput butirata - bile su obilnije nakon konzumacije pistacija.
Butirat služi kao primarni izvor energije za stanice debelog crijeva, pomaže u održavanju crijevne barijere i podržava protuupalne procese.
Čini se da pistacije mogu značajno promijeniti mikrobni krajolik crijeva kod odraslih s predijabetesom, posebno kada se konzumiraju kao noćni međuobrok. Ove promjene crijevnog mikrobioma mogu ponuditi druge dugoročne zdravstvene koristi - potencijalno pomažući u usporavanju razvoja dijabetesa tipa 2 ili smanjenju sistemske upale.
Valja spomenuti, da su razine Blautia hydrogenotrophicae - bakterije koja pomaže u proizvodnji spojeva koji se mogu nakupljati u krvi i štetiti zdravlju bubrega i srca - bile niže nakon konzumacija pistacija. Jednako tako, razine Eubacterium flavonifractor, koja razgrađuje korisne antioksidativne spojeve iz hrane poput pistacija, također su se smanjile.