U svake druge odrasle osobe razviti će se predijabetes


U svake druge odrasle osobe razviti će se predijabetes

Prema rezultatima istraživanja provedenog u Nizozemskoj u gotovo polovine 45-godišnjaka razvit će se predijabetes, stanje s povišenom razinom šećera u krvi koje prethodi dijabetesu.

Predijabetes je stanje u kojem pojedinci  imaju razinu šećera u krvi ili razinu A1c višu nego što je normalno, no ne dovoljno visoku da bi se klasificirala kao dijabetes. Često se predijabetes naziva i graničnim dijabetesom. Inače većina ljudi s predijabetesom nema simptome bolesti.

Osobe koje imau predijabetes trebale bi se svake 1-2 godine testirati za dijabetes. Inače, procjenjuje se da u jednog od tri zdrava 45-godišnjaka tijekom života dolazi do razvoja dijabetes.

Razina šećera u krvi od 6 mmol/L ili manje smatra se normalnom ili zdravom, a razina šećera u krvi iznad 6 mmol/L i ispod 7 mmol/L smatra povišenom ili predijabetesom, dok je razina šećera u krvi iznad 7 mmol/L ili više, karakteristična za dijabetes.

Jednako tako, pokazalo se da će se u oko tri četvrtine osoba koje imaju predijabetes u 45. godini, kasnije razviti dijabetes. Svakako treba spomenuti da povišeni indeks tjelesne mase (ITM) ili povećani opseg struka također povećavaju rizik od razvoja dijabetesa.

 Izvor:
The Lancet Diabetes and Endocrinology