Korištenje opioida tijekom trudnoće mijenja mozak djeteta


Korištenje opioida tijekom trudnoće mijenja mozak djeteta

Upotreba opioida tijekom trudnoće povezana je s promjenama u djetetovom mozgu, ukazuje nova studija. Naime, pokazalo se da opioidi mjenjaju povezanost u području mozga odgovornom za emocije.

Smatra se da bi buduća istraživanja trebala rasvjetliti posljedice ovih promjena u mozgu. Također, prema mišljenju stručnjaka, ova studija predstavlja iskorak u spoznaji kako opioidi ne samo da utječu na djetetovo zdravlje nego i na njegovo ponašanje.

Neonatalni apstinencijski sindrom (NAS) rezultat je naglog prekida fetalnog izlaganja tvarima koje je majka koristila dok je bila trudna. Stoga, djeca izložena opioidima, kad se rode i nemaju više izvor tvari, mogu razviti simptome ustezanja.

Simptomi ustezanja u novorođenčadi najčešće se javljaju u prvih 48 sati života, simptomi uključuju razdražljivost, tremor (drhtanje), neutješan plač, nesanicu, nemir, hipertonus, naglašen Moorov refleks i refleks sisanja, neadekvatno sisanje, otežano hranjenje, pretjeranu želju za hranom, povraćanje, proljev, slabo napredovanje u tjelesnoj masi, gubitak tjelesne mase, kihanje, kašljanje i pretjerano znojenje.

Izvor:
RSNA annual meeting 2019

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.