Livadnom djetelinom protiv valova vrućine


Livadnom djetelinom protiv valova vrućine

Livadna ili crvena djetelina od davnina se u narodnoj medicini koristi u liječenju raznih bolesti poput bolesti živčanog i reproduktivnog sustava. Također, dobro je poznato kako ova biljka obiluje izoflavonoidima, tvarima koje se u organizmu vežu na estrogenske receptore i oponašaju djelovanje estrogena. Istraživanja pokazuju  kako ekstrakt livadne djeteline može smanjiti učestalost i intenzitet valova vrućine i noćnog znojenja zbog čega se često preporučuje za ublažavanje simptoma menopauze.

Cilj novijeg preglednog znanstvenog rada objavljenog u časopisu Phytomedicine bio je utvrditi postoji li dovoljno dokaza koji bi potvrdili pozitivni učinak ekstrakta livadne djeteline (Trifolium pratense) na ublažavanje valova vrućine u menopauzi.

U rad su uključena znanstvena istraživanja koja su bila objavljena od 1996. do ožujka 2016. godine, a u kojem je korišten ekstrakt livadne djeteline bogat izoflavonima. Od ukupno 20 istraživanja koja su bila proučavana, njih 5 zadovoljavalo je sve postavljene kriterije preglednog rada.

Rezultati meta analize  pokazali su statističko i kliničko značajno smanjenje učestalosti pojave valova vrućine kod one skupine ispitanica koja je dobivala ekstrakt livadne djeteline, u odnosu na placebo skupinu u kojoj smanjenje simptoma nije bilo primijećeno.

Znanstvenici su zaključili kako postoje dokazi o statistički i klinički važnim blagodatima uzimanja ekstrakta livadne djeteline bogatog izoflavonima u liječenju simptoma valova vrućine kod žena u menopauzi.

Zbog sličnog blagotvornog djelovanja na simptome menopauze, djetelinu se preporuča uzimati u kombinaciji sa sjemenkama lana, korijenom valerijane i anđelike, melatoninom te vitaminima B-skupine.

Femipause iz PharmaS –a je dodatak prehrani u kojem su objedinjeni svi spomenuti sastojci, a sadrži 100 mg ekstrakta livadne djeteline sa 40 mg izoflavona.

Femipause-2

Oglasna vijest

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.