Mediteranska prehrana najbolja za snižavanje povišene razine LDL kolesterola


Mediteranska prehrana najbolja za snižavanje povišene razine LDL kolesterola

Nova studija pokazala je da gotovo svaka korektivna dijeta može rezultirati gubitkom suvišnih kilograma i smanjenjem kardiovaskularnog rizika tijekom sljedećih šest mjeseci. No, dugoročno gledajući, nakon 12 mjeseci zamjećen je trend ponovnog porasta kilograma i povećanja kardiovaskularnog rizika jer se većina osoba koje su bile na dijeti nije pridržavalo dijete.

Što se tiče snižavanja povišene razine LDL kolesterola koji se inače povezuje s povećanim kardiovaskularnim rizikom, najuspješnija je bila mediteranska prehrana.

Inače, pretilost je glavni čimbenik rizika za mnoge druge kardiovaskularne čimbenike rizka kao što su dijabetes tip 2, povišeni kolesterol i hipertenzija.

Valja spomenuti, da smanjenje kardiovaskularnog rizika smanjuje vjerojatnost od srčane bolesti i moždanog udara.

Izvor:
BMJ

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.