Metabolit kolesterola može potaknuti rast i širenje raka dojke


Metabolit kolesterola može potaknuti rast i širenje raka dojke

Prema istraživanju koje su proveli američki znanstvenici s Duke University Medical Centre, nusproizvod kolesterola može potaknuti smrtonosni rast i širenje raka dojke. Što otvara mogućnost da primjena statina, lijekova za snižavanje razine kolesterola, može spriječiti razvoj raka dojke.

U biti, navedeno istraživanje pokazuje zašto je pretilost čimbenik rizika za rak dojke. Inače, pretilost se povezuje i s drugim karcinomima kao što su rak debelog crijeva i rak maternice.

Poznato je da masno tkivo pretilih osoba može povisiti razinu hormona poput estrogena koji potiču rast karcinoma, ovo istraživanje je pokazalo da i kolesterol ima sličan učinak.

Kolesterol se u tijelu razgrađuje na metabolite od kojih je jedan i 27HC, koji može oponašati estrogen te proizvesti isti učinak u nekim tkivima kao i estrogen.

Istraživanja provedena na miševima pokazala su da unos velikih količina masti u prehrani povećava razinu 27HC u krvi, te vodi do razvoja tumora koji su 30 posto veći nego u miševa na normalnoj prehrani. Jednako tako, uz povišeni kolesterol je i veća vjerojatnost širenja tumora.

U laboratorijskim uvjetima dokazano je da tkivo ljudskog raka dojke raste brže kada je hranjeno s 27HC.

Dosadašnja istraživanja ukazivala su na vezu pretilosti i raka dojke, no mehanizam te veze nije bio poznat.

Izvor:
Science

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.