Metaboliti iz hrane mogu utjecati na rizik od moždanog udara


Metaboliti iz hrane mogu utjecati na rizik od moždanog udara

Razine malih molekula u tijelu znanih kao metaboliti mogu utjecati na rizik od moždanog udara, ukazuje analiza sedam studija u koje je bilo ukljućeno gotovo 39.000 ispitanika. Metaboliti potječu od hrane koju ljudi jedu i oni uzrokuju kemijske procese u tijelu i mikrobima.

Ova analiza pokazala je da je razina deset metabolita povezana s rizikom od moždanog udara uključujući lipide, masne kiseline, aminokiseline i ugljikohidrate.

Budući da je moždani udar vodeći uzrok smrti i ozbiljne dugotrajne invalidnosti u svijetu, znanstvenici traže nove načine za prepoznavanje visokorizičnih pacijenata, utvrđivanje uzroka moždanog udara i razvijanje strategija prevencije.

Rezultati su pokazali da je aminokiselina histidin bila najviše povezana s manjim rizikom od moždanog udara. Histidin se može naći u mesu, jajima, mliječnim proizvodima i žitaricama. Histidin je esencijalna aminokiselina koja pomaže u održavanju života i povezana je s manjim rizikom od moždanog udara. Inače, histidin se može pretvoriti u histamin, za koji se zna da ima snažan učinak na širenje krvnih žila. Također, djeluje kao neurotransmiter u mozgu.

Jednako tako, pokazalo se, da što je netko imao više razine histidina, to je imao manji rizik od moždanog udara.

Valja spomenuti, da se također pokazalo da su HDL i HDL2 povezani s manjim rizikom od moždanog udara, a LDL i trigliceridi s većim rizikom od moždanog udara.

Metabolit piruvat, koji nastaje kada stanice razgrađuju šećer, također je povećao rizik od moždanog udara. 

Smatra se da ova analiza pruža nove uvide u to kako se na rizik od moždanog udara može utjecati na molekularnoj razini.

Izvor:
Neurology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.