Mogu li se psi i mačke zaraziti novim koronavirusom?


Mogu li se psi i mačke zaraziti novim koronavirusom?

Nedavno izvješće iz Hong Konga u kojem se navodi da su dva psa bila pozitivna na novi koronavirus SARS-CoV-2 zabrinulo je vlasnike kućnih ljubimaca, a slučaj iz Belgije, gdje je mačka u vlasništvu COVID-19 pacijenta razvila simptome bolesti, dodatno je bacio u očaj vlasnike kućinih ljubimaca. 

Što se tiče pasa, činjenica da je vlasnik prvog psa bio pozitivan na novi koronavirus dovela je do toga da se pas testira pomoću brisa nosa i grla, te se pokazalo da je pas pozitivan. Spomenuti slučaj, uzrokovao je veliku uznemirenost, u pogledu mogućnosti da se psi i mačke zaraze, razbole, i prenose dalje virus na ljude.

Svakako treba istaknuti, da se u ovom slučaju tek treba dokazati prisutnost replicirajućih zaraznih virusnih čestica.

Jednako tako, točno razdoblje održivosti virusa SARS-CoV-2 u okolišu se tek treba utvrditi. Ekstrapolirajući od onoga što se zna o ostalim koronavirusima, sasvim je moguće da bi u pravim uvjetima virus mogao ostati zarazan danima. Štoviše, psi bi mogli biti izvor onečišćenja ako kapljice izbačene kihanjem ili kašljanjem slete na njihovo krzno i ​​ostanu na njemu. U navedenom slučaju, ako je pas lizao to mjesto, to bi moglo objasniti prisutnost virusnih čestica u njegovom grlu.

Kad je riječ o slučaju sa zaraženom mačkom, moguće je da je mačka jela zaraženu hranu, a virus je jednostavno bio prolazni putnik kroz njen probavni sustav te uzrokovao proljev i probleme s disanjem. No, da bi se potvrdilo da mačke mogu dalje prenositi virus na ljude potrebna su dodatna ispitivanja.

Naime, standardni test za SARS-CoV-2 otkriva samo virusni genom. Vrlo je važno imati na umu, da ovaj test ne otkriva zarazne ili žive čestice virusa. Da bi se dokazala infektivnost, potrebno je još mnogo dodatnih testova.

Trenutno ne postoje pouzdani dokazi da se kućni ljubimci mogu zaraziti novim koronavirusom te da mogu dalje prenositi bolest.

Naravno, ne treba zaboraviti na prakticiranje dobre higijene, tj. temeljito pranje ruku prije i poslije dodirivanja kućnih ljubimaca, održavanje kućnih ljubimaca čistim te izbjegavanje bliskog kontakta licem prema kućnom ljubimcu.

Izvor:
The Conversation

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.