Muškarci koji imaju 75 ili više otkucaja srca u minuti tijekom odmora, imaju veći rizik od smrti


Muškarci koji imaju 75 ili više otkucaja srca u minuti tijekom odmora, imaju veći rizik od smrti

Muškarci srednje životne dobi koje imaju 75 ili više otkucaja srca u minuti tijekom odmora, imaju dva puta veći rizik od ranijeg umiranja od koronarne srčane bolesti, ukazuje studija u kojoj je sudjelovalo 798 muškaraca u dobi od 50 i više godina.

Jednako tako, pokazalo se da su muškarci čija je brzina otkucaja srca porasla tijekom 50-ih godina života, također imali veću vjerojatnost da razviju srčanu bolest u 60-im godinama.

Srčani puls u mirovanju odnosi se na brzinu otkucaja srca kad se osoba odmara najmanje pet minuta. Smatra se da je brzina od 50 do 100 otkucaja srca u minuti normalna. Niže brojke ukazuju na bolju kardiovaskularnu kondiciju i učinkovitiju funkciju srca.

Čimbenici koji mogu povećati broj otkucaja srca u mirovanju su nedostatak sna, pretjerano vježbanje, stres i dehidracija.

Inače, puls je niz tlačnih valova u atrerijama sustavnog krvotoka, nastalih potiskivanjem krvi kontrakcijama lijeve srčane klijetke. Puls se može mjeriti palpacijom na periferiji, auskultacijom i ultrazvučno. Najčešće se mjeri palpacijom površinskih arterija. 

Frekvencija pulsa označava broj otkucaja u jednoj minuti, dok ritam pulsa označava vremenski razmak između pulzacija.

Izvor:
Open Heart

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.