Mutacije gena TP53 mogu dovesti do agresivnog raka prostate


Mutacije gena TP53 mogu dovesti do agresivnog raka prostate

Muškarci koji imaju mutacije u genu zvanom TP53 imaju visok rizik od razvoja agresivnog raka prostate, otkrilo je novo američko istraživanje. Valja spomenuti, da se štetne mutacije kod TP53 gena također mogu naslijediti i uzrokovati rijetko stanje koje se zove Li-Fraumeni sindrom. Osobe sa spomenutim sindromom imaju tendenciju da razviju više vrsta raka počevši od djetinjstva.

Ovo istraživanje je pokazalo da muškarci s Li-Fraumeni sindromom imaju 25 puta veći rizik od raka prostate u usporedbi s općom muškom populacijom.

Muškarci koji su imali mutacije TP53 gena imali su tendenciju da im rak prostate bude dijagnosticiran u relativno mladoj dobi te su imali agresivne oblike raka. U vrijeme kada im je dijagnosticiran rak, rak se već proširio izvan prostate, te bio u stadiju bolesti kada se rak više ne može izlječiti, kod svakog trećeg pacijenta.

Gen TP53 upućuje stanice da naprave tumorski protein 53. Ovaj protein otkriva oštećenu DNK i određuje može li se DNK popraviti. Ako može, protein pokreće popravak DNK. Ako ne može, protein pokreće proces koji uzrokuje samouništenje stanice, čime se sprječava da se replicira s oštećenom DNK koja može uzrokovati rak.

Gen TP53 je supresor tumora koji otkrivanjem oštećenja DNK služi kao "čuvar genoma". Mutacije kod TP53 gena obično se razvijaju kod karcinoma, a kada se izgubi njegova zaštita, rak može "podivljati".

Smatra se da da bi muškarce s Li-Faumeni sindromom trebalo rutinski pregledavati na rak prostate.

Izvor:
European Urology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.