Nema potrebe za ograničavanjem konzumiranja kravljeg mlijeka i oraha kod dojenčadi


Nema potrebe za ograničavanjem konzumiranja kravljeg mlijeka i oraha kod dojenčadi

Prema rezultatima nizozemskog istraživanja koje je provedeno na gotovo 7.000 djece izgleda da konzumiranje kravljeg mlijeka, oraha i druge krute hrane koja je povezana s pojavom alergije prije šestog mjeseca života, ne uzokuje kod djece pojavu piskanja ili ekcema

U početku četverogodišnjeg istraživanja pokazalo se da su djeca koja su konzumirala orahe prije šestog mjeseca života imala veću učestalost piskanja, no kada se u obzir uzelo pušenje majki i drugi čimbenici rizika za astmu, pokazalo se da konzumiranje oraha nije povezano s razvojem alergije i astme.

Inače godinama su liječnici preporučali roditeljima da pričekaju nekoliko godina prije nego što djeci počnu davati takvu hranu.

Prema mišljenju znanstvenika čini se da ipak nema potrebe za izbjegavanjem krute hrane, ili alergene hrane, u dojenčadi koja su dobrog zdravlja.

No u djece koja pokazuju znakove alergijske reakcije, kao što su osip, povraćanje ili problemi s disanjem, roditelji se trebaju savjetovati s liječnikom.

U SAD-u je trenutno na snazi preporuka American Academy of Pediatrics koja preporučuje da majke doje svoju djecu do 4. ili do 6. mjeseca starosti.

Izvor:
Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.