Nizak broj limfocita prije COVID-19 povećava rizik od smrti


Nizak broj limfocita prije COVID-19 povećava rizik od smrti

Prema rezultatima nove studije, nizak broj limfocita (limfocitopenija) prije izlaganju novom  koronavirusu SARS-CoV-2 može biti povezan s povećanim rizikom od umiranja od COVID-19.

Obzirom da je apsolutni broj limfocita (ALC) gotovo univerzalno dostupan i lako se može protumačiti, ovaj biomarker rizika od smrtnog ishoda mogao bi biti vrlo koristan, ističu stručnjaci.

Inače, limfocitopenija je uobičajena kod pacijenata s COVID-19, a kontinuirano smanjenje apsolutnog broja limfocita (ALC) smatra se čimbenikom rizika za respiratorno zatajenje i smrt.

Valja spomenuti, da limfociti čine 15 do 40 posto svih bijelih krvnih stanica u krvnoj struji. Limfociti su središte imunosnog sustava: oni zaštićuju tijelo od virusne infekcije, pomažu drugim stanicama u zaštiti tijela od bakterijskih i gljivičnih infekcija, razvijaju se u stanice koje proizvode protutijela (plazma stanice), bore se protiv raka i pomažu usklađivati aktivnosti drugih stanica u imunosnom sustavu.

Broj limfocita se može smanjiti ubrzo nakon teškog stresa i tijekom liječenja koje uključuje kortikosteroide kao što je prednizon, kemoterapiju za rak i terapiju zračenjem

Izvor:
medRxiv

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.