Određeni antibiotici povezani sa smrtonosnom nuspojavom


Određeni antibiotici povezani sa smrtonosnom nuspojavom

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) upozorava da bi neki pacijenti trebali izbjegavati antibiotike iz skupine fluorokinolona zbog povećanog rizika od arterijske disekcije (razdvajanje slojeva stijenke arterija) kod krvnih žila srca. Ove disekcije, poznatije kao disekcije aorte, mogu dovesti do opasnog krvarenja te čak i smrti.

Kod disekcije aorte dolazi do rascijepa unutarnje ovojnice aortne stijenke (endotel aorte), dok vanjska ovojnica ostaje netaknuta. Krv prodire u aortnu stijenku kroz rascjep, cijepa dalje srednju ovojnicu i stvara novi kanal u stijenci aorte. Inače, disekcija aorte je poznata i kao disecirajuća aneurizma te disecirajući hematom.

Fluorokinoloni se najčešće koriste u liječenju respiratornih infekcija, i u upotrebi su više od tri desetljeća. U fluorokinolone se ubrajaju ciprofloksacin, levofloksacin, gemifloksacin, moksifloksacin i ofloksacin.

Osobe koje su izložene većem riziku od disekcije aorte su osobe koje imaju povijest aneurizmi (aorte ili neke druge krvne žile), visoki krvni tlak (hipertenzija), određene genetske poremećaje koji uključuju promjene krvnih žila, te starije osobe.

Smatra se da prije uzimanja antibiotika pacijenti trebaju obavijestiti liječnika o svojoj aneurizmi, otvrdnjavanju krvnih žila, hipertenziji ili genetskim poremećajima kao što su Marfanov i Ehler-Danlosov sindrom.

Također, prema mišljenju stručnjaka, najbolja prevencija disekcije aorte je pregled kod kardiologa prije primjene antibiotika iz skupine fluorokinolona. Pomoću ultrazvuka srca i aorte, može se vidjeti je li netko izložen većem riziku od rupture (puknuća) aorte. 

Osobe koje već uzimaju fluorokinolonske antibiotike, ne bi trebale prekinuti svoju terapiju bez prethodnog razgovora sa svojim liječnikom.

Ukoliko tijekom uzimanja fluorokinolona osjetite iznenadnu i jaku bol koja ne prestaje, u trbuhu, prsima ili leđima, odmah potražite liječničku pomoć. 

U slučaju pojave disekcije aorte u uzlaznom dijelu aorte, 90 posto pacijenata se može spasiti hitnom operacijom. Inače, 40 posto pacijenata sa disekcijom aorte odmah umire, a za ostale se rizik od smrti povećava za 1 posto, za svaki sat odgode dijagnoze i kirurškog zahvata.

Izvor:
FDA

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.