Ohrabrujući rezultati eksperimentalnog lijeka za multiplu sklerozu


Ohrabrujući rezultati eksperimentalnog lijeka za multiplu sklerozu

Novi eksperimentalni lijek za liječenje multiple skleroze, okrelizumab, pokazao je ohrabrujuće rezultate u liječenju dva oblika multiple skleroze, ukazuje nova studija. Naime, pokazalo se da okrelizumab može usporiti napredovanje primarno progresivne multiple skleroze (PPMS) te da može liječiti relapsno-remitentnu multiplu sklerozu (RRMS).

Oko 85 posto oboljelih od multiple skleroze ima relapsno-remitentnu multiplu sklerozu kod koje se izmjenjuju faze poboljšanja i pogoršanja simptoma. Kod primarno progresivne multiple skleroze postoji pak stalna progresija oštećenja.

Okrelizumab je monoklonsko antitijelo koje djeluje tako što cilja određeni dio imunološkog sustava, B limfocite, za koje se vjeruje da uzrokuju oštećenje mijelinske ovojnice. Lijek se daje kao intravenozna infuzija, svakih 6 mjeseci.

Pacijenti s relapsno-remitentnom multiplom sklerozom koji su uzimali spomenuti lijek imali su nižu godišnju stopu relapsa, manji stupanj invalidnosti i značajno smanjenje oštećenja mozga u odnosu na pacijente koji su dobivali interferon beta-1a.

Što se pak tiče pacijenata s primarno progresivnom multiplom sklerozom, u njih je uočeno smanjenje pogoršanja bolesti nakon primjene okrelizumaba. Spomenuti rezultati smatraju se vrlo ohrabrujućim obzirom da do sada niti jedan lijek nije imao tako pozitivne rezultate u fazi III kliničkog ispitivanja za navedeni oblik multiple skleroze.

Izvor:
New England Journal of Medicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.