Oko 12 posto djece s COVID-19 završi u bolnici


Oko 12 posto djece s COVID-19 završi u bolnici

Istraživanje provedeno u SAD-u pokazalo je da je u 2020. oko 12 posto američke djece s COVID-19 bilo hospitalizirano, a gotovo trećina njih imala je ozbiljnu bolest koja je zahtijevala mehaničku ventilaciju ili zaprimanje na odjel intenzivne njege.

To znači da je otprilike 1 od 9 djece s COVID-19 zahtijevalo hospitalizaciju, a otprilike 1 od 28 imalo je ozbiljan COVID-19.

Iako većina djece s COVID-19 ima blagu bolest, neka djeca razviju ozbiljnu bolest koja dovodi do hospitalizacije, upotrebe invazivne mehaničke ventilacije i smrti, ističu stručnjaci.

Također, treba spomenuti da je oko 53 posto hospitalizirane djece s COVID-19 bilo ženskog spola, a oko 54 posto njih bilo je u dobi od 12 do 18 godina. Uz to, oko 29 posto njih imalo je barem jedno kronično stanje.

Smatra se da bi razumijevanje čimbenika povezanih s teškim COVID-19 među djecom moglo pomoći u informiranju o strategijama prevencije i kontrole.

Jednako tako, hitno je potrebno prikupiti više podataka o dugoročnim utjecajima pandemije na djecu, uključujući načine na koje koronavirus može naštetiti dugoročnom tjelesnom zdravlju zaražene djece, kao i njegove učinke na emocionalno i mentalno zdravlje djece.

Izvor:
JAMA Network

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.