Pacijenti s lupusom s nižom razinom vitamina D imaju već rizik od metaboličkog sindroma i inzulinske rezistencije


Pacijenti s lupusom s nižom razinom vitamina D imaju već rizik od metaboličkog sindroma i inzulinske rezistencije

Pacijenti sa sistemskim eritemskim lupusom (SLE) vjerojatnije će imati metabolički sindrom i inzulinsku rezistenciju - oba čimbenika povezana sa srčanom bolesti - ako imaju niže razine vitamina D, otkriva novo istraživanje.

Smatra se da povišenje razine vitamina D može poboljšati kontrolu nad tim kardiovaskularnim čimbenicima rizika, kao i poboljšati dugoročne ishode kod pacijenata sa sistemskim eritemskim lupusom (SLE).

Valja spomenuti, da je uočeno da su pacijenti s težim lupusom imali niže razine vitamina D.

Prema mišljenju stručnjaka, ovi rezultati sugeriraju da postojeće fiziološke abnormalnosti mogu rano doprinijeti dugotrajnom kardiovaskularnom riziku od SLE.

Sistemski eritemski lupus, autoimuna je bolest koja uzrokuje sporadične upale zglobova, tetiva i drugog vezivnog tkiva. U različitih ljudi javlja se upala u različitim tkivima i organima, a težina bolesti u rasponu od srednje teške do slabe ovisi o broju i vrstama protutijela koja se pojavljuju i organima koji su zahvaćeni bolešću. Inače, oko 90 posto oboljelih od sistemskog eritemskog lupusa su mlade žene.

Metabolički sindrom kombinacija je dijabetesa, visokog krvnog tlaka (hipertenzije), abnormalne razine kolesterola i pretilosti. Osobe s metaboličkim sindromom imaju veći rizik od oboljenja od koronarne bolesti srca, moždanog udara i drugih stanja koja utječu na krvne žile.

Izvor:
University of Birmingham

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.