Placebo djeluje čak i onda kada bolesnici znaju da ga dobivaju


Placebo djeluje čak i onda kada bolesnici znaju da ga dobivaju

Studija provedena na 80 bolesnika sa sindromom iritabilnog crijeva u kojoj kontrolna skupina nije dobivala terapiju dok je druga skupina ispitanika znala da dobiva placebo pokazala je da su nakon tri tjedna "terapije" bolesnici koji su znali da dobivaju placebo imali ublažene simptome bolesti. 

Naime pokazalo se da je je 59 posto bolesnika koji su znali da uzimaju placebo osjetilo ublažavanje simptoma u sljedećih nekoliko tjedana. Dok je u kontrolnoj grupi njih 35 posto reklo da im se stanje poboljšalo. 

Placebo je inaktivna tvar koja se koristi u kontroliranim istraživanjima za usporedbu s predvidivo aktivnim lijekovima ili se propisuje za ublažavanje simptoma, odnosno zadovoljenje bolesnikove želje da se liječi. isto tako bilo koji terapijski postupak može biti placebo, uključujući kirurške i psihološke metode.

Inače u ranije provedenoj studiji pokazalo se da oko 50 posto američkih liječnika svojim bolesnicima tajno daje placebo jer jako dobro reagiraju na takvu "terapiju".

Prema mišljenju liječnika izgleda da sam ritual uzimanja tableta za liječenje bolesti, čak i onda kada su one lažne, potiče mozak bolesnika da promjeni percepciju o simptomima bolesti. Isto tako liječnici ističu da je sve u našim glavama te da su naše emocije, tuga i ustrašenost u interakciji sa simptomima. 

Sindrom iritabilnog crijeva je funkcionalna, kronična ili recidivirajuća gastrointestinalna bolest karakterizirana bolom u trbuhu, nadutošću i poremećajem crijevnog pražnjenja u obliku zatvora ili proljeva. Bolest se u zapadnim zemljama javlja u oko 20 posto stanovnika, a žene pobolijevaju najmanje dvostruko češće nego muškarci.

Izvor:
PLoS ONE

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.