Ponovna pojava raka dojke manje vjerojatna u žena koje su dojile


Ponovna pojava raka dojke manje vjerojatna u žena koje su dojile

Prema rezultatima novog istraživanja provedenog u SAD-u, dojenje je povezano s 30 posto manjim rizikom od recidiva raka dojke. Najjači zaštitni učinak uočen je u žena koje su dojile šest ili više mjeseci.

Također, treba reći da se smanjenje rizika odnosi na luminalni tip A karcinoma dojke. Inače, karcinomi dojke se po biološkom podtipu mogu svrstati u pet podskupina - luminalni tip A, luminalni tip B, tip sličan normalnoj dojci, tip nalik bazalnim stanicama i HER2 tip.

Inače, luminalni tipa A karcinoma dojke je najčešće dijagnosticirani tip raka dojke, koji obično ima bolje rezultate liječenja, te manju vjerojatnost metastaziranja. Može se liječiti hormonskom terapijom, lijekovima kao što su tamoksifen ili inhibitori aromataze.

Smatra se da dojenje povećava zrelost duktalnih stanica dojke, te ih čini manje osjetljivim na kancerogene ili olakšava izlučivanje kancerogenih tvari, što u konačnici dovodi do sporijeg rasta tumora.

Jednako tako, treba spomenuti da je prošle godine otkriveno da pacijentice koje imaju rak dojke pozitivan na HER2 receptor, također imaju manji rizik od ponovne pojave raka dojke unutar pet godina od postavljanja dijagnoze karcinoma dojke.

Izvor:
Journal of the National Cancer Institute

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.