Poteškoće sa spavanjem povezane s neplodnošću u žena


Poteškoće sa spavanjem povezane s neplodnošću u žena

Žene koje imaju poteškoće sa spavanjem izložene su tri puta većem riziku da će biti neplodne nego njihove vršnjakinje koje nemaju problema sa spavanjem, ukazuje nova studija. Ukoliko je nesanica (insomnija) odgovorna za navedene poteškoće sa spavanjem, tada je rizik od neplodnosti čak i četiri puta veći.

Inače, neka prethodna istraživanja ukazala su na vezu sleep apneje i neplodnosti u žena.

Smatra se da bi žene fertilne dobi trebale ići na ranije na počinak te bi trebale izbjegavati noći rad ili korištenje mobilnih uređaja prije spavanja.

Jednako tako, zdrava prehrana, redovita tjelovježba i zdrave životne navike mogu pomoći u sprječavanju razvoja neplodnosti.

Otprilike 1 u 10 žena fertilne dobi ima poteškoće sa zatrudnjivanjem. U većini slučajeva za navedene poteškoće je odgovorna neravnoteža hormona koja se može naći kod sindroma policističnih jajnika (PCOS). U manjem broju slučajeva za neplodnost u žena mogu biti odgovorni začepljeni jajovodi, te strukturni problemi ili fibroidi maternice.

Također, neplodnosti mogu doprinijeti i pušenje, prekomjerno konzumiranje alkohola, stres, nezdrava prehrana, prekomjerno vježbanje, pretilost te spolno prenosive infekcije.

Valja istaknuti da žene s poremećajima spavanja također imaju veću vjerojatnost od razvoja različitih kroničnih zdravstvenih problema, uključujući visoki krvni tlak, povišeni kolesterol, poremećaj pluća i probleme s bubrezima. Jednako tako, žene s poremećajima spavanja češće imaju nepravilne menstrualne cikluse, probleme sa štitnjačom, depresiju i tjeskobu.

Izvor:
Sleep

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.