Povrće i mliječni proizvodi mogu smanjiti rizik od endometrioze

Rezultati analize deset studija sugeriraju da prehrana vjerojatno utječe na endometriozu, pa su tako obilni unos povrća i rutinska konzumacija mliječnih proizvoda povezani sa smanjenim izgledima za endometriozu, dok se čini da su maslac i visoka koncentracija kofeina štetni.
Budući da su povrće, jogurt i mlijeko pristupačni, kliničari ih mogu preporučiti kao alate za upravljanje rizikom od endometrioze, naglašavajući da ne zamjenjuju medicinsku skrb. Dodaci prehrani i probiotici mogu ponuditi dodatne koristi za neke pojedince, ali potrebna su daljnja istraživanja prije nego što se mogu dati čvrste preporuke.
Endometrioza je iscrpljujuća bolest koju karakterizira kronična upala i prisutnost funkcionalnih endometrijskih žlijezda i strome izvan šupljine maternice. Endometrioza je benigna bolest, ali ima značajke slične malignim bolestima, poput progresivnog, invazivnog i estrogenom ovisnog rasta, recidiva i sklonosti metastaziranju.
Endometrioza pogađa 10–15% žena reproduktivne dobi i 30–35% žena koje su neplodne ili imaju poteškoća sa začećem. Vrhunac se javlja između 25. i 35. godine života, ali bolest se može pojaviti i u mlađim dobnim skupinama.
Izvor:
Foods