Hormoni: estrogeni i progesteron


Hormoni: estrogeni i progesteron

Hormoni su prirodni spojevi koji nastaju u različitim organima u tijelu te se iz njih prenose krvlju do drugih tkiva i organa. Može se pojednostavnjeno reći kako hormoni prenose svojevrsne poruke koje su važne za normalno odvijanje procesa u tijelu čovjeka.

U tijelu žene, u jajnicima, od puberteta do menopauze nastaju hormoni estrogeni i progesteron. Oni se stvaraju ciklički, tako da u prvoj polovici menstruacijskog ciklusa prevladavaju estrogeni, dok u drugoj prevladava progesteron. Njihova je osnovna uloga u poticanju sazrijevanja i omogućavanju normalne funkcije ženskih unutrašnjih i vanjskih spolnih organa i razvoju drugih spolnih obilježja, regulaciji menstruacijskog ciklusa, oplodnje i trudnoće.

Estrogen dovodi do bujanja sluznice maternice, a progesteron do lučenja hranjivih tvari; jedno i drugo služi istoj svrsi: pripremanju terena za prihvat oplođena jajašca. Međutim, estrogeni imaju i druge uloge: mjesta u drugim organima i tkivima do kojih krvlju dospijevaju i u njima se vežu nalaze se posvuda u tijelu žene. Različiti organi i tkiva različito su osjetljivi na estrogene, a njihov učinak u njima nije posvuda jednak. Mnogi učinci nisu još u potpunosti istraženi.

Zadnja izmjena: 21.08.2019.