Prehrambene navike izravno utječu na vaginalni mikrobiom

Prehrana može igrati ključnu ulogu u održavanju zdravlja vagine oblikovanjem mikrobnog sastava putem interakcija hranjivih tvari i metabolita, sugerira nova studija.
Naime, pokazalo se, da su žene koje su konzumirale više životinjskih proteina, posebno prerađenog i crvenog mesa, te alkohola, pokazale pomak prema manje zdravim vaginalnim mikrobnim zajednicama, dok su one koje su konzumirale više određenih hranjivih tvari biljnog podrijetla, posebno α-linolenske kiseline (omega-3 masne kiseline koja se nalazi u orašastim plodovima i sjemenkama), pokazale zaštitnije bakterijske profile.
Štoviše, veći unos ukupnih ugljikohidrata, biljnih proteina, vlakana i škroba negativno je korelirao s Gardnerella spp., što sugerira da ove hranjive tvari mogu pomoći u zaštiti od vaginalne disbioze.
Rezultati ove studije sugeriraju da prehrana može utjecati na vaginalnu mikrobnu ravnotežu putem imunomodulacije, promjene pH vrijednosti i translokacije bakterija putem crijevno-vaginalne osi.