Prehrana bogata solju može izazvati demenciju


Prehrana bogata solju može izazvati demenciju

Poznato je da prekomjeran unos soli može oštetiti krvne žile, no sada je novo istraživanje pokazalo da prehrana bogata solju smanjuje razinu dušičnog oksida te mijenja tau protein unutar neurona, izazivajući pad kognitivne obrade u mozgu. Stoga se smatra da kontrola unosa soli ima važnu ulogu u prevenciji demencije.

Studija je jedinstvena po tome što pokazuje kako višak soli u tijelu zapravo smanjuje kognitivne moždane funkcije, te kako ono što jedete utječe na to kako mislite i kako funkcionira vaš mozak.

Inače, prethodno istraživanje provedeno na miševima, pokazalo je da su miševi razvili demenciju kada su bili stavljeni na prehranu s velikom količinom soli. Postali su nesposobni za uobičajene zadatke, za izgradnju gnijezda kao i za tipične testove pamćenja. Tada su znanstvenici zamijetili da je višak soli pospješio oslobađanje protuupalnog kemijskog interleukina-17 (IL-17) iz stanica u tankom crijevu koji je cirkulirao do mozga i inhibirao sintezu dušičnog oksida u mozgu od strane endotelnih stanica. Dušični oksid je važan kemijski spoj za zdravlje krvnih žila. Naime, on je vazodilatator te povećava protok krvi u organu kojeg opskrbljuju te arterije. Stoga, očito, nedostatak dušičnog oksida može uzrokovati loš protok krvi.

Izvor:
Nature

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.