Prehrana može putem mikrobioma utjecati na odgovor na imunoterapiju


Prehrana može putem mikrobioma utjecati na odgovor na imunoterapiju

Prehrana bogata vlaknima mogla bi potencijalno poboljšati odgovor na imunoterapiju s inhibitorima imunoloških kontrolnih točaka, dok izgleda probiotici prigušuju taj  odgovor, ukazuje studija provedena na pacijentima s dijagnosticiranim melanomom.

Smatra se da prehrana i dodaci prehrani djeluju na sposobnost pacijenta da reagira na imunoterapiju za karcinom, najvjerojatnije zbog promjena u mikrobiomu crijeva. Inače, mikrobiom crijeva ima veliku ulogu u moderiranju imunološkog sustava.

Neka prethodna istraživanja pokazala su da su određene bakterije u mikrobiomu crijeva povezane s odgovorom na imunološku terapiju. Bolji odgovor na imunoterapiju postignut je u osoba s raznolikim mikrobiomom crijeva.

Rezultati ove studije su pokazali da je prehrana bogata cjelovitim žitaricama, voćem i povrćem bila pozitivno povezana s bakterijskom florom koja je ranije pokazala da daje odgovor na imunoterapiju s inhibitorima imunoloških kontrolnih točaka. Prehrana bogata šećerom i obrađenim mesom bila je negativno povezana s takvim bakterijama. Korelacija između ove dvije prehrane i odgovora na terapiju bila je značajna.

Jednako tako, pacijenti koji su uzimali probiotičke dodatke, imali su manju raznolikost crijevnog mikrobioma te slabiji odgovor na imunoterapiju s inhibitorima imunoloških kontrolnih točaka.

Izvor:
American Association for Cancer Research (AACR) 2019 Annual Meeting

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.