Pretile žene imaju intenzivnije valove vrućine


Pretile žene imaju intenzivnije valove vrućine

Rezultati studije u kojoj je sudjelovalo gotovo 750 žena u dobi od 45 do 60 godina, pokazali su da žene s prekomjernom tjelesnom težinom za vrijeme menopauze imaju intenzivnije valove vrućine i noćno znojenje. Ova rezultati podupiru rezultate ranijih studija koje su pokazale da deblje žene imaju tendenciju da imaju više epizoda valova vrućine, posebice kako se približava menopauza.

Valja istaknuti da ovi rezultati podupiru teoriju koja je poznata kao termoregulacijska teorija, koja sugerira da je prekomjerna tjelesna težina povezana s "vazomotornim simptomima" poput valova vrućine i noćnog znojenja jer tjelesna mast djeluje kao izolator, te zadržava toplinu u tijelu.

Jednako tako, pokazalo se da se i drugi simptomi menopauze poput bolova u zglobovima i mišićima, te urogenitalnih tegoba, češće javljaju u pretilih žena.

Smatra se da ovi rezultati naglašavaju važnost sveobuhvatnog pristupa kontroli tjelesne težine kod žena u menopauzi. Naime, u nekim ranijim studijama pokazalo se da tjelovježba i skidanje suvišnih kilograma mogu smanjiti broj valova vrućine.

Izvor:
Menopause

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.