Preventivni programi za karcinome spašavaju živote


Preventivni programi za karcinome spašavaju živote

"Ranim otkrivanjem nakon kojeg slijedi liječenje, znatno se povećava mogućnost izlječenja raka debelog crijeva, raka vrata maternice i raka dojke. Zbog toga pozivam sve građanke i građane da se odazovu pozivima na preventivne preglede za rano otkrivanje tih bolesti, koje su među vodećim uzrocima smrti u Republici Hrvatskoj. Pregledi su bezbolni, a spašavaju živote", poručio je danas ministar zdravlja Siniša Varga prilikom druženja s građanima u povodu promicanja Nacionalnih preventivnih programa.

Ministar zdravlja, ravnateljica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Tamara Poljičanin te ravnateljica Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Tatjana Prenđa Trupec, govorili su prije druženja s građanima na konferenciji o Nacionalnim preventivnim programima.

Na konferenciji je ravnateljica HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec najavila skoro donošenje novog Akcijskog plana prevencije kroničnih nezaraznih bolesti, s većim fokusom na ulogu liječnika primarne zdravstvene zaštite u prevenciji, koji su već dobili na značaju uvođenjem tzv. panela, na kojima se prate relevantni zdravstveni pokazatelji za pacijente koji boluju od kroničnih nezaraznih bolesti.

Promociju programa svojim su vrijednim radom na štandovima i redovitim radom u osvješćivanju građana i promociji preventivnih programa i danas podržali ispred udruge Edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije, udruge Sve za nju, Saveza invalidskih Ilco društava Hrvatske, udruge Europa Donna i udruge Vita Ploče, kao i mladi studenti medicine u udruzi CroMSIC, koji su zajedno s predstavnicima drugih udruga građanima dijelili promotivne materijale.

Nositelj Nacionalnih programa ranog otkrivanja raka dojke, debelog crijeva i vrata maternice je Ministarstvo zdravlja, a za praćenje provedbe zadužena su tri stručna povjerenstva, za svako od tri sijela raka.

Dr. Poljičanin, ravnateljica HZJZ-a, podsjetila je da se Program probira za rano otkrivanje raka dojke provodi u Hrvatskoj od 2006., za rak debelog crijeva od 2008., dok se program za otkrivanje raka vrata maternice provodi od 2010. godine.

Maligne bolesti jedan su od vodećih javnozdravstvenih problema u Republici Hrvatskoj te se prema podacima iz 2013. godine na ljestvici smrtnosti nalaze na drugom mjestu s udjelom od 27,8 posto.

Cilj preventivnih programa je smanjiti pobol i smrtnost navedenih sijela raka, doći do što većeg broja građana i potaknuti ih da se odazovu na pregled kada dobiju poziv za neki od tri preventivna programa, ali i motivirati ih da i inače aktivno sudjeluju u očuvanju i unaprjeđenju svog zdravlja.

Preventiva i rano otkrivanje bolesti dokazano su najuspješnije metode u borbi protiv malignih bolesti i pridonose smanjenju broja oboljelih i smrtnosti od raka.

Kako bi programi pokazali svoj učinak te opravdali uložena financijska sredstva potrebno je postići zadovoljavajući odaziv (rak dojke 70 posto, rak debelog crijeva 45 posto, rak vrata maternice 85 posto).

Od raka dojke godišnje u Hrvatskoj oboli oko dvije i pol tisuće žena, najčešće u dobi iznad pedesete godine, ali u posljednje vrijeme sve češće obolijevaju i mlađe žene. U okviru programa žene u dobi između 50 i 69 godina se pozivaju na besplatni mamografski pregled svake dvije godine. Mamografija je rendgenski pregled dojki kojim se mogu otkriti promjene na dojci i do dvije godine ranije od pojave kliničkih simptoma. Cilj programa je otkriti rak dojke u što ranijoj fazi te smanjiti smrtnost od raka dojke za 25 do 30 posto, uz uvjet da se na pregled odazove 70 posto pozvanih žena.

Rak debelog crijeva drugi je uzrok smrtnosti od zloćudnih bolesti oba spola; oko 15 posto muškaraca i 13 posto žena oboli upravo od karcinoma debelog crijeva. Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka debelog crijeva obuhvaćene su sve žene i muškarci u RH u dobi od 50-74. godine. U okviru programa žene i muškarci se pozivaju da provedu  testiranje na nevidljivo krvarenje u stolici svake dvije do tri godine, a pozitivne osobe se zatim pozivaju na kolonoskopski pregled radi utvrđivanja uzroka krvarenja. Cilj programa je otkriti rak u početnom stadiju te smanjiti smrtnost od raka debelog crijeva za 15 posto u razdoblju 10-13 godina nakon početka provedbe programa.

Od raka vrata maternice godišnje u Republici Hrvatskoj umre oko sto žena, a svake je godine tristotinjak novooboljelih. Programom ranog otkrivanja raka vrata maternice obuhvaćene su žene u dobi između 25 i 64 godina, koje na kućnu adresu dobivaju poziv na Papa test svake tri godine. Cilj programa je smanjiti pojavnost raka vrata maternice za 60 posto, osam godina od početka programa, smanjiti smrtnost od raka vrata maternice za 80 posto 13 godina od početka programa te postepeno potpuno ukidanje oportunističkog programa uvođenjem organiziranog programa probira.

Izvor:
MZ RH

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.