Probiotici bi se mogli koristiti u liječenju depresije


Probiotici bi se mogli koristiti u liječenju depresije

U nedavno objavljenoj studiji raspravljalo se mogu li se probiotici Lactobacillus i Bifidobacterium, koji su najčešće proučavani i komercijalizirani sojevi bakterija, koristiti kao dodatna ili primarna terapija za liječenje velikog depresivnog poremećaja (MDD). Ovdje je evolucijskim pristupom pronađen konceptualni okvir probiotika koji bi se mogao uspješno uklopiti u model precizne psihijatrije, čiji je krajnji cilj postizanje personalizirane skrbi.

Smatra se da probiotici imaju golem potencijal kao terapeutici u liječenju velikog depresivnog poremećaja i drugih psihijatrijskih poremećaja. Međutim, provjera upotrebe probiotika za poremećaje mentalnog zdravlja kao što je klinička depresija i dalje je izazovna zbog nedostatka istraživanja u ovom području. Unatoč tome, s povećanjem prihvaćanja precizne psihijatrije, očekuje se povećanje personalizacije probiotika za kliničku depresiju. 

Probiotici također mogu poslužiti kao dodatak i samostalni tretman kod pacijenata s blagim velikim depresivni poremećajem koji ne zahtijevaju farmakološko liječenje. Nadalje, probiotici bi mogli poslužiti kao preventivna intervencija za osobe s većim rizikom od razvoja depresije.

Izvor:
Nutrients

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.