Probir za hepatitis C može pomoći u sprječavanju bolesti jetre


Probir za hepatitis C može pomoći u sprječavanju bolesti jetre

Infekcija virusom hepatitisa C (HCV) može uzrokovati bolest jetre, pa čak i rak jetre. No, kada se jednom otkrije, infekcija se može uspješno liječitii, te je stoga izuzetno bitno da se infekcija čim prije otkrije, ističu stručnjaci. Za hepatitis A i hepatitis B postoje preventivna cjepiva, no ne i za hepatitis C.

Novim terapijama, može se eliminirati virus hepatitisa C (HCV) te spriječiti razvoj bolesti jetre, ističu stručnjaci. No, to je samo moguće ukoliko se otkrije da netko ima hepatitis C. Stoga je probir za hepatitis C izuzetno bitan.

Hepatitis C uzrokuje kroničnu upalu jetre koja s vremenom može dovesti do ciroze ili raka jetre, koji mogu dovesti do zatajenja jetre i potrebe za transplantacijom jetre.

Nedavno razvijeni antivirusni lijekovi sada mogu izliječiti 9 od 10 osoba koje imaju hepatitis C. Ovi lijekovi su učinkovitiji i imaju manje nuspojava od terapija korištenih u prošlosti.

Obzirom da hepatitisu C treba dulje vrijeme da uzrokuje veće oštećenje jetre, američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporuča probir za hepatitis C za osobe u dobi od 53 do 73 godine.

Izvor:
Penn State Health PR

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.