Cijepljenje protiv hepatitisa A i B jednim ubodom


Cijepljenje protiv hepatitisa A i B jednim ubodom

Što je kombinirano cjepivo protiv hepatitisa A i B?

Danas je moguće i djecu i odrasle osobe zaštititi istodobno od infekcije virusom hepatitisa A i hepatitisa B - kombiniranim cjepivom.

Cijepljenje se preporuča kao siguran oblik istodobne zaštite od obolijevanja od hepatitisa A i hepatitisa B.

Kako cijepiti dijete protiv hepatitisa A i hepatitisa B istovremeno?

Shema cijepljenja protiv hepatitisa A i hepatitisa B istodobno sadrži tri doze kombiniranog cjepiva koje dijete mora primiti da bi bilo potpuno i dugotrajno zaštićeno protiv ove dvije virusne upalne bolesti jetre. Između prve i druge doze treba proći 1 mjesec, a između druge i treće 5 mjeseci. O potrebi kasnijeg docjepljivanja savjetovat ćete se sa svojim liječnikom.

Primjenom kombiniranog cjepiva izbjegavaju se višestruki ubodi, a dijete je ujedno zaštićeno i od hepatitisa A i od hepatitisa B.

Neka djeca ne smiju se cijepiti ili moraju pričekati

Ne smiju se cijepiti djeca koja su pri prethodnom cijepljenju protiv hepatitisa A i hepatitisa B razvile alergijsku reakciju na cjepivo i djeca koja su alergična na bilo koji sastojak cjepiva.

Djeca koja boluju od neke lakše bolesti npr. prehlade mogu se cijepiti, međutim u teže bolesne djece s visokom temperaturom, cijepljenje treba odgoditi dok potpuno ne ozdrave.

Koje su moguće neželjene reakcije na cijepljenje?

Neželjene reakcije su jednake kao i kod uporabe sastavnih dijelova tog cjepiva (hepatitisa A i hepatitisa B) pojedinačno, što je opisano u poglavljima o pojedinim cjepivima.

Za sve dodatne obavijesti o cijepljenju protiv hepatitisa A i hepatitisa B jednim ubodom pitajte svog liječnika.

Zadnja izmjena: 30.04.2024.