Razlika u krvnom tlaku između ruku povezana s većim rizikom od srčanog udara, moždanog udara i smrti


Razlika u krvnom tlaku između ruku povezana s većim rizikom od srčanog udara, moždanog udara i smrti

Rezultati velike međunarodne studije potvrdili su da je razlika u očitanju krvnog tlaka između lijeve i desne ruke povezana s većim rizikom od srčanog udara, moždanog udara i smrti.

Također, pokazalo se da što je veća razlika u vrijednostima krvnog tlaka među rukama, to je veći dodatni rizik za zdravlje pacijenta.

Inače, trenutne smjernice za krvni tlak savjetuju zdravstvenim radnicima da pacijentima mjere krvni tlak na obje ruke prilikom procjene kardiovaskularnog rizika - no, nažalost, to se uglavnom zanemaruje.

Smatra se da bi izdvajanje dodatnog vremena za mjerenje krvnog tlaka na obje ruke, u konačnici moglo spasiti brojne živote.

Valja spomenuti, da visoki krvni tlak ili hipertenzija, pogađa trećinu odrasle populacije i vodeći je uzrok srčanog udara, moždanog udara i smrti koji se mogu spriječiti.

Značajna razlika u vrijednostima sistoličkog krvnog tlaka u obje ruke može ukazivati ​​na suženje ili ukrućenje arterija, što može utjecati na protok krvi. Te su arterijske promjene prepoznate kao daljnji pokazatelj rizika za srčani udar, moždani udar ili ranu smrt.

Izvor:
Hypertension

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.