Razvoj ili pogoršanje dijabetesa tipa 2 može biti rani znak raka gušterače


Razvoj ili pogoršanje dijabetesa tipa 2 može biti rani znak raka gušterače

Izgleda da razvoj ili pogoršanje dijabetesa tipa 2 može biti rani znak raka gušterače, ukazuje novo istraživanje u kojem je sudjelovalo gotovo milijun pacijenata s dijabetesom tipa 2 ili rakom gušterače. Zanimljivo je da se pokazalo da je polovica svih slučajeva raka gušterače dijagnosticirano u roku od jedne godine od postavljanja dijagnoze dijabetesa.

Jednako tako, pokazalo se da su pacijenti u kojih se dijabetes tipa 2 naglo pogoršao te je stoga u njih primjenjena agresivnija terapija, izloženi većem riziku od razvoja raka gušterače.

Smatra se da liječnici i njihovi pacijenti s dijabetesom moraju biti svjesni da nagli razvoj ili pogoršanje dijabetesa može biti prvi znak skrivenog raka gušterače, te da u tom slučaju moraju poduzeti određene korake kako bi se vidjelo ne radi li se možda o raku gušterače.

Inače, trenutno ne postoji dobra neinvazivna metoda za otkrivanje raka gušterače u ranoj fazi bolesti. Zbog toga je rak gušterače jedan od najsmrtronosnijh malignih bolesti. Naime, manje od 1 posto oboljelih od raka gušterače je živo deset godina nakon postavljanja dijagnoze.

Izvor:
European Cancer Congress 2017

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.