Redovita uporaba laksativa povezana s rizikom od demencije


Redovita uporaba laksativa povezana s rizikom od demencije

Rezultati nove studije pokazali su da je redovita uporaba laksativa, posebice uporaba više vrsta laksativa, povezana s povećanim rizikom od demencije svih uzroka i vaskularne demencije. Inače, od 502.229 sudionika u istraživanju, njih 18.235 (3,6 posto) prijavilo je redovitu upotrebu laksativa.

Ako redovita uporaba laksativa ima istinsku uzročnu povezanost s rizikom od demencije, buduće studije o povezanosti laksativa s drugim kroničnim bolestima, poput moždanog udara, depresije i Parkinsonove bolesti, koje se mogu podmuklo razviti kroz slične mehanizme u smislu upale i izmjene crijevna mikrobiota, opravdane su.

Upotreba laksativa uobičajena je u općoj populaciji. Smatra se da hipoteza osovine mikrobiom-crijeva-mozak sugerira da je uporaba laksativa povezana s demencijom.

Inače, laksativi su vrsta lijekova pomoću kojih se može liječiti zatvor (konstipacija). Često se koriste ako promjene načina života, poput povećanja količine vlakana u prehrani, pijenja puno tekućine i redovite tjelovježbe, nisu pomogle.

Izvor:
Neurology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.