Rezistentni rak prostate zaustavljen u nekih pacijenata pomoću imunoterapeutika pembrolizumaba


Rezistentni rak prostate zaustavljen u nekih pacijenata pomoću imunoterapeutika pembrolizumaba

Izgleda da imunoterapeutik pembrolizumab može produljiti život ili čak zaustaviti rast raka u potpunosti kod pacijenata s rakom prostate koji je rezistentan na postojeće terapije, ukazuje nova britanska studija. Naime, istraživanje koje je uključivalo stotine muškaraca bez drugih mogućnosti liječenja, pokazalo je da je 38 posto njih bilo i dalje živo godinu dana nakon primjene terapije pembrolizumabom. U 11 posto njih nije uočen nikakav rast karcinoma.

U posljednjih nekoliko godina imunoterapija je promijenila način liječenja mnogih uznapredovalih karcinoma, no do sada niti jedna imunoterapija nije pokazala korist kod muškaraca s karcinomom prostate. No, ovo istraživanje je pokazalo da imunoterapija može pomoći muškarcima s uznapredovalim rakom prostate koji je otporan na postojeće terapije.

Valja spomenut da je gensko testiranje pokazalo koji pacijenti mogu imati koristi od primjene imunoterapeutika pembrolizumaba.

Prema mišljenju stručnjaka, buduća istraživanja trebaju pokazati može li imunoterapija postati standardni postupak liječenja muškaraca s rakom prostate čiji tumor ima mutacije u genima za popravljanje DNK.

Inače, humano IgG4 monoklonsko protutijelo pembrolizumab ubraja se u PD-1 inhibitore.

Izvor:
Institute of Cancer Research, London

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.