Rodilište KBC "Sestre Milosrdnice" proglašeno "Rodilištem - prijateljem djece"


Rodilište KBC "Sestre Milosrdnice" proglašeno "Rodilištem - prijateljem djece"

Treće rodilište po broju poroda u zemlji (3.157 poroda u 2012.), KBC "Sestre Milosrdnice" danas je proglašeno "Rodilištem - prijateljem djece". Time je potvrdilo da se majkama i njihovoj djeci pruža najkvalitetnija skrb i to prema svjetskim kriterijima inicijative "Rodilišta - prijatelji djece" koju u Hrvatskoj provode UNICEF i Ministarstvo zdravlja. To znači da se u rodilištu redovno primjenjuje deset koraka do uspješnog dojenja i poštuju odredbe Međunarodnog kodeksa o načinu reklamiranja i prodaje nadomjestaka za majčino mlijeko.

Rodilište KBC "Sestre milosrdnice" je 28. rodilište koje je zaslužilo status "Rodilišta - prijatelja djece" od ukupno 31 u cijeloj zemlji.

Prigodom proglašenja ministar zdravlja prof. dr. sc. Rajko Ostojić osvrnuo se na 20 godina provedbe inicijative za humanizaciju rodilišta u Hrvatskoj te ključna vladina ulaganja u zdravlje majki i novorođene djece.

Jednako tako, tom prigodom je predstojniku Klinike za ženske bolesti i porodništvo prof. dr. sc. Krunoslavu Kuni uručeno priznanje "Majka i dijete".

Svakako treba spomenuti i 23. Međunarodni tjedan dojenja koji se tradicionalno obilježava u prvom tjednu u kolovozu.

Ovogodišnji Međunarodni tjedan dojenja stavlja naglasak na potporu majkama u zajednici - od njihovih obitelji, zdravstvenog osoblja te njihovih poslodavaca. Posljednje UNICEF-ovo istraživanje o roditeljstvu pokazalo je da su stope dojenja u rodilištu visoke, ali vrlo brzo opadaju s drugim mjesecom života djeteta pa je važno osigurati jaču podršku zajednice dojenju u razdoblju nakon izlaska iz rodilišta.

Izvor:
UNICEF

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.