Rozaceja povezana s većim rizikom od Alzheimerove bolesti


Rozaceja povezana s većim rizikom od Alzheimerove bolesti

Rezultati istraživanja provedenog u Danskoj ukazuju da bi rozaceja (rosacea) mogla biti povezana s većim rizikom od demencije i Alzheimerove bolesti. No, oboljeli od rozaceje ne bi trebali previše brinuti zbog toga jer činjenica da netko ima rozaceju ne znači automatski da će oboljeti i od Alzheimerove bolesti.

Iako oboljeli od rozaceje imaju blago povećani rizik za razvoj demencije i Alzheimerove bolesti u odnosu na opću populaciju, njihov apsolutni rizik je i dalje vrlo nizak, ističu stručnjaci.

Oboljeli od rozaceje imaju 7 posto veći rizik od oboljevanja od bilo kojeg oblika demencije i 25 posto veći rizik od Alzheimerove bolesti. Također treba istaknuti da je u žena taj rizik nešto veći. Jednako tako, treba spomenuti da se rizik od Alzheimerove bolesti dodatno povećava sa godinama starosti.

Inače, ovo istraživanje nije prvo istraživanje koje povezuje rozaceju s nekim od neuroloških poremećaja, naime, ranije ove godine, istraživanje objavljeno u stručnom časopisu JAMA Neurology povezalo je rozaceju s većim rizikom od Parkinsonove bolesti.

Izvor:
Annals of Neurology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.