SAD: Roditelje i dalje zabrinjava sigurnost cjepiva


SAD: Roditelje i dalje zabrinjava sigurnost cjepiva

Iako je u SAD-u većina roditelja cijepila svoju djecu, mnogi su zabrinuti za sigurnost cjepiva te su neki roditelji odlučili da djecu neće cijepiti i zaštititi od potencijalno smrtonosnih bolesti, pokazalo je novo istraživanje.

Istraživanje tima s University of Michigan pokazalo je da 90 posto roditelja misli kako su cjepiva dobar način da zaštitite svoju djecu, 88 posto slijede preporuku svog liječnika za cijepljenje, a 54 posto roditelja je zabrinuto zbog ozbiljnih nuspojava.

"Oklijevanje oko cjepiva u nekim slučajevima je dovelo roditelje do odgode cijepljenja za svoju djecu" rekao je dr. Gary L. Freed.

Kada roditelji odbijaju cijepljenje djeteta, oni izlažu svoje dijete riziku od po život opasnih bolesti čiji se razvoj može spriječiti cijepljenjem.

Za istraživanje je Freedov tim prikupio informacije od 1.552 roditelja o njihovim stavovima o cjepivima.

Pokazalo se da je gotovo 12 posto roditelja odbilo cijepiti dijete s barem jednim od cjepiva koje im je preporučio liječnik. Roditelji najčešće izbjegavaju cjepiva koja su nova, uključujući i ona za vodene kozice (varicellae), koje je 32 posto roditelja odbilo. Isto tako 32 posto roditelja odbilo je i cjepivo koje sprječava bolest uzrokovanu meningokokom.

Osim toga, gotovo 57 posto roditelja odbacilo je cjepivo protiv HPV-a (humani papilomavirus) koje se obično daje djevojkama prije nego što postanu seksualno aktivne kako bi ih se zaštitilo od raka vrata maternice.

Rezultati istraživanja pokazali su i da jedan od pet roditelja i dalje vjeruje da cjepiva uzrokuju autizam, iako je ta tvrdnja u više navrata bila diskreditirana od strane znanstvenih istraživanja. Istraživanje je pokazalo i da žene češće od muškaraca vjeruju da cjepivo uzrokuje autizam.

Izvor:
Pediatrics, online

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.