Sleep apneja povezana s markerom za Alzheimerovu bolest


Sleep apneja povezana s markerom za Alzheimerovu bolest

Izgleda da bi sleep apneja mogla povećati rizik od razvoja Alzheimerove bolesti, ukazuje nova studija u kojoj je sudjelovalo 288 osoba starijih od 65 godina. Naime, u osoba sa sleep apnejom uočeno je povećano nakupljanje tau proteina u mozgu, koji je inače marker za Alzheimerovu bolest. Nije jasno, da li sleep apneja uzrokuje nakupljanje tau proteina, ili povišena razina tau proteina uzrokuje sleep apneju, ili ustvari postoji dvosmjerni odnos. 

Smatra se da osobe koje imaju sleep apneju trebaju liječiti svoju bolest. Također, potrebne su dodatne studije kako bi se utvrdilo da li liječenje sleep apneje sprječava nakupljanje tau proteina u mozgu te smanjuje rizik od demencije.

Inače, ovi rezultati se podudaraju s mnogim ranijim istraživanjima koja su ukazivala na vezu poremećaja spavanja i povećanog rizika od kognitivnog oštećenja.

Valja istaknuti da mozak dobiva manje kisika tijekom epizode sleep apneje, što predstavlja stres za mozak. Također, mozak učvršćuje uspomene tijekom sna, a prekidanje tog procesa može dovesti do problema u razmišljanju i pamćenju.

Izvor:
American Academy of Neurology meeting

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.