Soj probiotika poboljšava razinu željeza u zdravih trudnica


Soj probiotika poboljšava razinu željeza u zdravih trudnica

Prema rezultatima nove studije, uzimanje određenog soja probiotika poboljšava razinu željeza u zdravih trudnica i stoga može pomoći u prevenciji nedostatka željeza u trudnoći. Naime, radi se o soju probiotika Lactiplantibacillus plantarum 299v (Lp299v), koji je tijekom istraživanja primijenjen s niskom dozom željeza, folne kiseline i askorbinske kiseline.

U usporedbi s uzimanjem placeba, uzimanje spomenutog probiotika smanjilo je prevalenciju nedostatka željeza (78% naspram 59%) i anemije s nedostatkom željeza (21% naspram 7,4%) pred kraj trudnoće.

Nedostatak željeza čest je u žena u fertilnoj dobi i globalni je zdravstveni problem. U trudnica to može dovesti do brojnih komplikacija za majku i njezino dijete.

Nedostatak željeza posebno je čest tijekom trudnoće i često se preporučuju dodaci željeza u visokim dozama. Budući da obično imaju nuspojave poput bolova u trbuhu i zatvora, potrebna su nova rješenja. Ovaj probiotik mogao bi ponuditi nov i siguran pristup poboljšanju statusa željeza tijekom trudnoće, ističu stručnjaci.

Izvor:
Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.