Statini mogu poboljšati stanje mikrobiote crijeva


Statini mogu poboljšati stanje mikrobiote crijeva

Izgleda da statini, lijekovi za snižavanje povišene razine kolesterola u krvi, mogu pomoći u poboljšanju stanja mikrobiote crijeva, ukazuje studija koju su proveli švedski znanstvenici s University of Gothenburg.

Inače, već prije je otkrivena povezanost između mikrobiote crijeva i raznih metaboličkih bolesti te kardiovaskularne bolesti.

Prema mišljenju znanstvenika, vrijeme će pokazati utječu li statini izravno na bakterije u crijevima ili oni utječu na stanice crijeva te na imunološke stanice, koje zauzvrat pomažu u izmjeni mikrobiote crijeva.

Mikrobiota crijeva podijeljena je u različite glavne skupine, poznate kao enterotipovi, koje se razlikuju od osobe do osobe. Jedna od njih, znana kao Bact2, ima manje bakterija u pogledu broja i sastava. Bact2 je češća kod bolesnika s upalnom bolesti crijeva (IBD), multiplom sklerozom i depresijom.

U ovom istraživanju, znanstvenici su otkrili da je ovaj enterotip značajno prevladavajući u bolesnika s pretilošću (18%) u odnosu na ljude koji nisu pretili (4%), a nakon, primjene statina, došlo je do normalizacije mikrobiote crijeva.

Izvor:
Nature

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.