Stres na poslu i loš san povezani sa srčanom bolesti


Stres na poslu i loš san povezani sa srčanom bolesti

Rezultati nove studije ukazuju da stres na poslu i loš san mogu biti izravno povezani s povišenim krvnim tlakom i rizikom od smrti od srčane bolesti. Naime, pokazalo se da se u osoba s visokim krvnim tlakom rizik od smrti od srčane bolesti povećao za tri puta ukoliko su imali stres na radnom mjestu i slabiji san. 

Osobe koje su imale samo stres na poslu, no nisu imale problema sa spavanjem, imale su 1,6 puta veći rizik od smrti od srčane bolesti. Dok su osobe bez stresa na poslu, sa slabijim snom, imale 1,8 puta veći rizik od smrti od srčane bolesti.

Smatra se da bi spavanje trebalo biti ključno za oporavak i obnovu energije, posebice ako netko ima stres na poslu. No, nažalost, loš san i stres na poslu, često idu ruku pod ruku, a u kombinaciji s hipertenzijom, njihov učinak je još štetniji.

Inače, održavanje dobrog sna, najčešći je problem u ljudi sa stresnim poslom. Na primjer, ukoliko se oni probude u 4 sata ujutro kako bi otišli do zahoda i vratili se natrag u krevet, obično poslije više ne mogu zaspati jer razmišljaju o svojim problemima na poslu.

Izvor
Journal of the European Society of Cardiology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.