Sve više žena ima prekancerozne lezije stidnice


Sve više žena ima prekancerozne lezije stidnice

U SAD-u se od 1973. do 2000. godine broj žena s prekanceroznim stanicama stidnice (vulve) uvećao za više od četiri puta, posebice žena u četrdesetima. 

Rak stidnice je obično rak pločastog epitela kože, s najčešćom pojavom u starijih žena. Obično je uzrokovan infekcijom humanim papilomavirusom (HPV), koji također uzrokuje i rak vrata maternice.

Vulvarna intraepitelna neoplazija (VIN) predstavlja intraepitelni stadij raka stidnice. Intraepitelni stadij označuje pojavu atipičnih odnosno malignih stanica unutar epitela stidnice u različitom stupnju zahvaćenosti. Nisu svi stupnjevi vulvarne intraepitelne neoplazije (VIN) obavezno i prekanceroze. U prekanceroze se ubrajaju samo teška displazija i carcinoma in situ koje se označuju s VIN3. 

Vulvarna intraepitelna neoplazija (VIN) dijeli se u dva tipa. Uobičajeni tip vulvarne intraepitelne neoplazije (VIN) često je povezan s HPV-om te čimbenicima rizika kao što su pušenje i oslabljeni imunološki sustav. Dok je diferencirani VIN često povezan s dermatološkim stanjima stidnice.

U većini slučajeva vulvarne intraepitelne neoplazije (VIN), koja se sve više očituje među ženama u 40-im, postoje vidljive izdignute lezije koje mogu biti bijele, sive, crvene, smeđe ili crne. Većina žena s vulvarnom intraepitelnom neoplazijom (VIN) neće primijetiti nikakve simptome, no neke žene mogu imati krvarenje, iscjedak, ili svrbež.

Stoga liječnici preporučuju ženama da povremeno pregledaju područje oko svoje stidnice ne bi li uočile neobične mrlje ili lezije. Ukoliko ih uoče svakako bi se trebale javiti svojem ginekologu.

Dijagnoza raka stidnece se obično postavlja biopsijom kože pod lokalnom anestezijom, a ponekad je za razlikovanje vulvarne intraepitelne neoplazije (VIN) od raka potrebna široka lokalna ekscizija. Neupadljive promjene se mogu uočiti bojenjem stidnice toluidinskim modrilom ili kolposkopom.

Inače u usporedbi s rakom vrata maternice, rakom jajnika i rakom endometrija, učestalost raka stidnce je mala.

U slučaju sumnje na rak, terapija prvog izbora je kirurški zahvat. Jedna od prihvatljivih opcija za liječenje vulvarne intraepitelne neoplazije (VIN) koja je prekancerozna, je i lasersko uklanjanje. Lezije niskog stupnja mogu se liječiti imikvamodom tijekom 12 do 20 tjedana.

Učestalost ponovne pojave VIN-a je visoka, bez obzira na način liječenja.

biopsija vulve

biopsija vulve

Biopsija vulve - prikazane su punch biopsija (lijevo) i ekscizijska biopsija (desno). 

Izvor:
American College of Obstetricians and Gynecologists PR

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.