Tomosinteza dojke otkriva 34 posto više karcinoma od tradicionalne mamografije


Tomosinteza dojke otkriva 34 posto više karcinoma od tradicionalne mamografije

Švedsko istraživanje koje je pratilo 15.000 žena tijekom pet godina pokazalo je da tomosinteza dojke ili 3D mamografija otkriva 34 posto više karcinoma dojke nego tradicionalna mamografija. Također, pokazalo se da su većina od tih dodatno otkrivenih tumora bili invazivni karcinomi dojke

Kod tradicionalnog (standardnog ili konvencionalnog) mamografskog pregleda, cijelo tkivo dojke prikazano je na jednoj dvodimenzionalnoj slici. Dok je kod tomosinteze dojke, s druge strane, slika trodimenzionalna te se koristi veliki broj projekcija iz više kutova svake dojke. Također, treba spomenuti da se kod 3D mamografije doza zračenja može u određenim okolnostima smanjiti.

Prema mišljenju stručnjaka 3D mamografija je najprikladnija metoda za skrining (probir) karcinoma dojke.

Inače, smatra se da žene u dobi od 50 do 74 godine koje su izložene prosječnom riziku od raka dojke trebaju ići na mamografski pregled svake dvije godine. Žene u dobi od 40 do 49 godina trebaju se posavjetovati sa svojim liječnikom o tome kada da započnu s mamografskim pregledom dojke te koliko često da idu na mamografiju.

Žene bi svakako trebale razmotriti prednosti i rizike mamografskog pregleda pri odlučivanju hoće li započeti s njime prije 50. godine.

Izvor:
Lancet Oncology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.