Mamografija


Mamografija

Rak dojke je bolest nastanak koje se u više od 90 posto slučajeva ne može spriječiti, ali se, ako se otkrije dovoljno rano, može u većini slučajeva izliječiti.

Mamografija je danas najbolji način za rano otkrivanje raka dojke u žena starijih od 40 godina, a to je dob iznad koje učestalost raka dojke počinje naglo rasti. Zbog niske učestalosti raka dojke u mlađoj dobi i izbjegavanja nepotrebnog zračenja, ne preporuča se mamografiju masovno provoditi kod žena mlađih od 40 godina. Kod žena starijih od 40 godina redovitim mamografskim pregledima rak dojke može se otkriti i do dvije godine prije nego što tumor toliko naraste da se može napipati.

Primjenom mamografije za rano otkrivanje raka dojke i ranim uključivanjem hormonoterapije i kemoterapije u liječenje tako otkrivenih bolesnica u zapadnim zemljama, u čemu prednjače Sjedinjene Američke Države, smrtnost od raka dojke je smanjena za više od 30 posto. Na temelju takvih rezultata Američko nacionalno društvo za borbu protiv raka i druge organizacije preporučuju da se svakoj ženi starijoj od 40 godina mamografija napravi jedanput godišnje popraćena liječničkim pregledom dojki.

U slučaju povećanog rizika (npr. žene s mutacijama BRCA1 i BRCA2 gena) s redovitim mamografskim pregledima treba početi ranije, već od 25. godine života ili najmanje deset godina prije nego kod ostalih žena s prosječnim rizikom. Treba napomenuti da moderni aparati za mamografiju upotrebljavaju x-zrake vrlo male energije, a apsorbirana energija po jednom snimanju najčešće nije veća od 30 µGy, što je daleko manje od doze zračenja koja bi mogla izazvati bilo kakve štetne posljedice.

Čak i zbirna doza nakon dvadesetak i više mamografija nije dovoljna da bi izazvala bilo kakve štetne posljedice ili nastanak tumora. Kao i bilo koja druga metoda pretrage ljudskog organizma i mamografija ima oko 8 do 10 posto lažno negativnih nalaza, a to znači da se njome ne uspije uočiti tumor koji je već prisutan. Zato se kod ikave sumnje mamografija nadopunjava drugim pretragama (ultrazvuk, CT, MR).

Mamografija se u slučaju pojave bilo kakvih sumnjivih simptoma ili uočljivih ili palpabilnih promjena može i treba učiniti kod svih pa i mlađih žena, ali tada ju treba učiniti između 4. i 8. dana od početka menstrualnog krvarenja kada su dojke najmanje nabrekle.

Gotovo uvijek je kod mlađih žena mamografiju potrebno nadopuniti ultrazvučnim pregledom, a neki stručnjaci čak ultrazvučni pregled preporučaju kao bolju i jedinu metodu za pregled i rano otkrivanje tumora kod mlađih žena.

Mamografiju uvijek valja učiniti prije bilo kakvih intervencija na dojki kao što su punkcije ili biopsije (uzimanje uzorka tkiva kirurškim putem).

Zadnja izmjena: 29.08.2019.